Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
200 g wędzonego łososia w plasterkach
1 sztuka dojrzałe awokado
1 sztuka mała czerwona cebula
1 sztuka garść czarnych oliwek
1 opakowanie roszponki
6 sztuk suszonych pomidorów
2 łyżki soku z cytryny
- Sos
3-4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
1 łyżka miodu
1 łyżeczka musztardy francuskiej lub dijon
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
zioła prowansalskie
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Wszystkie składniki sosu połącz i mieszaj, aż utworzą jednolitą emulsję.
- Umyj listki roszponki. Oderwij korzonki, osusz i ułóż na talerzu.
- Czerwoną cebulę pokrój w piórka i ułóż na roszponce. Awokado obierz ze skórki i pokrój na kawałki, skrop sokiem z cytryny i rozłóż na cebuli.
- Pokrój oliwki w plasterki i ułóż na awokado. Łososia porwij na kawałki i dodaj do sałatki. Pomidory pokrój w paseczki i ułóż obok łososia.
- Polej sałatkę przygotowanym wcześniej sosem.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka