Dzisiaj jest: Niedziela, 31.05.2020 Imieniny: Anieli i Petroneli



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Sałatka z wędzonym łososiem i awokado


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 200 g  wędzonego łososia w plasterkach
  • 1 sztuka dojrzałe awokado
  • 1 sztuka mała czerwona cebula
  • 1 sztuka garść czarnych oliwek
  • 1 opakowanie  roszponki
  • 6 sztuk suszonych pomidorów
  • 2 łyżki  soku z cytryny
    Sos
  • 3-4 łyżki  oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 łyżka  soku z cytryny lub octu winnego
  • 1 łyżka  miodu
  • 1 łyżeczka  musztardy francuskiej lub dijon
  • 1 ząbek  czosnku przeciśnięty przez praskę
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Wszystkie składniki sosu połącz i mieszaj, aż utworzą jednolitą emulsję.
  2. Umyj listki roszponki. Oderwij korzonki, osusz i ułóż na talerzu.
  3. Czerwoną cebulę pokrój w piórka i ułóż na roszponce. Awokado obierz ze skórki i pokrój na kawałki, skrop sokiem z cytryny i rozłóż na cebuli.
  4. Pokrój oliwki w plasterki i ułóż na awokado. Łososia porwij na kawałki i dodaj do sałatki. Pomidory pokrój w paseczki i ułóż obok łososia.
  5. Polej sałatkę przygotowanym wcześniej sosem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Nikki

Posty : 13

Przepisy: 250


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

Joanna Węglarowicz

Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE