Dzisiaj jest: Wtorek, 28.06.2022 Imieniny: Leona i Ireneusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5863

Sałatka z wędzonym łososiem na ryżu


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 100 g  dzikiego ryżu mieszanego
  • 200 g  łososia wędzonego
  • 1 sztuka długi ogórek
  • 8 sztuk rzodkiewek
  • 2 łyżki  kaparów
  • sól
  • pieprz
  • 10 sztuk listków świeżej bazylii
  • 2 łyżki  płatków migdałowych
    Sos
  • 4 łyżki  oleju lnianego
  • 1 łyżka  soku z cytryny

Sposób przyrządzania:

  1. Ryż ugotuj w lekko osolonej wodzie, odcedź i przełóż do miski. Odstaw do przestygnięcia. Ogórek umyj, przekrój w poprzek na pół i obieraczką do warzyw pokrój go w długie plasterki. Rzodkiewki umyj i pokrój w ćwiartki. Plastry łososia potnij w mniejsze paski.
  2. Na ryżu poukładaj ozdobnie pozawijane plastry ogórków, paski łososia oraz rzodkiewkę. Całość oprósz solą i pieprzem.
  3. Olej lniany wymieszaj z sokiem z cytryny. Przygotowanym sosem polej sałatkę. Wierzch posyp odsączonymi z zalewy kaparami oraz płatkami migdałowymi.
Smacznego!


Źródło przepisu: moje smaki życia


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 217


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE