Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
100 g dzikiego ryżu mieszanego
200 g łososia wędzonego
1 sztuka długi ogórek
8 sztuk rzodkiewek
2 łyżki kaparów
sól
pieprz
10 sztuk listków świeżej bazylii
2 łyżki płatków migdałowych
- Sos
4 łyżki oleju lnianego
1 łyżka soku z cytryny
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ryż ugotuj w lekko osolonej wodzie, odcedź i przełóż do miski. Odstaw do przestygnięcia. Ogórek umyj, przekrój w poprzek na pół i obieraczką do warzyw pokrój go w długie plasterki. Rzodkiewki umyj i pokrój w ćwiartki. Plastry łososia potnij w mniejsze paski.
- Na ryżu poukładaj ozdobnie pozawijane plastry ogórków, paski łososia oraz rzodkiewkę. Całość oprósz solą i pieprzem.
- Olej lniany wymieszaj z sokiem z cytryny. Przygotowanym sosem polej sałatkę. Wierzch posyp odsączonymi z zalewy kaparami oraz płatkami migdałowymi.
Źródło przepisu: moje smaki życia