Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
150 g winogrona zielone
1 sztuka granat
2 sztuki buraki
100 g ser rokfor (roquefort)
100 g rukola
1 gałązka rozmaryn
1 garść orzechy włoskie
1 łyżeczka miód
1 łyżka ocet balsamiczny
3 łyżki oliwa
sól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Buraki wyszoruj, owiń folią spożywczą i piecz 60 minut w 180 st. C. Następnie wyjmij, przestudź, ostudź, obierz i pokrój w plasterki.
- Winogrona i rukolę umyj. Rokfor pokrój w kostkę. Granat przekrój na pół, wydrąż pestki. Orzechy posiekaj, upraż na suchej patelni. Rukolę wymieszaj z burakami, serem i winogronami.
- Rozmaryn opłucz, posiekaj. Ocet balsamiczny wymieszaj z solą, miodem, rozmarynem, pieprzem i oliwą. Powstałym sosem polej sałatkę, posyp pestkami granatu i orzechami.
Źródło przepisu: Sałatki