Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
800 g ziemniaki
młode180 g boczek
wędzony1 pęczek koperek
mały4 sztuki jajka
- Sos:
2 ząbki czosnek
sól
do smakupieprz
do smaku1/2 szklanki śmietana kwaśna
1 łyżka musztarda
ostra1 łyżka majonez
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, przestudź i pokrój w plastry. Boczek pokrój w wąskie plasterki i podsmaż na suchej patelni. Ostudź. Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w ćwiartki.
- Śmietanę wymieszaj z majonezem, musztardą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Koperek umyj, posiekaj. Ziemniaki wymieszaj z sosem, jajkami, koperkiem i połową boczku. Powstałą sałatkę rozłóż na talerze i posyp pozostałym boczkiem oraz koperkiem.
Źródło przepisu: Najlepsze sałatki