Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- 800 g ziemniaki
młode - 180 g boczek
wędzony - 1 pęczek koperek
mały - 4 sztuki jajka
- Sos:
- 2 ząbki czosnek
- sól
do smaku - pieprz
do smaku - 1/2 szklanki śmietana kwaśna
- 1 łyżka musztarda
ostra - 1 łyżka majonez
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, przestudź i pokrój w plastry. Boczek pokrój w wąskie plasterki i podsmaż na suchej patelni. Ostudź. Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w ćwiartki.
- Śmietanę wymieszaj z majonezem, musztardą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Koperek umyj, posiekaj. Ziemniaki wymieszaj z sosem, jajkami, koperkiem i połową boczku. Powstałą sałatkę rozłóż na talerze i posyp pozostałym boczkiem oraz koperkiem.
Źródło przepisu: Najlepsze sałatki