Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 5 sztuk ziemniaki
- 500 g cebula czerwona
- 1 pęczek szczypior
- 1/4 szklanki wino białe wytrawne
- 2 łyżki oliwa
- sól
do smaku
- Sos:
- 3 łyżki oliwa
- sok z cytryny
do smaku - sól
do smaku - cukier
do smaku - pieprz biały
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki umyj, ugotuj w mundurkach, odcedź i ostudź. Następnie obierz, pokrój w plasterki i każdy lekko oprósz solą i obtocz w posiekanym szczypiorku.
- Cebule umyj, odetnij cienki plasterek z obu stron i przekrój wzdłuż na pół, a potem pokrój w cienkie piórka. Tak przygotowaną cebulę podsmaż na rozgrzanej oliwie. Następnie podlej winem i duś, aż cebula będzie lekko przezroczysta. Dopraw solą i zostaw do ostygnięcia.
- Oliwę dopraw sokiem z cytryny, solą, cukrem i pieprzem.
- W misce ułóż ziemniaki z cebulą. Polej przygotowanym sosem. Wstaw do lodówki na godzinę.
Źródło przepisu: Najlepsze przepisy na sałatki mięsne i warzywne