Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1 pęczek szparagi
zielone2 garści rukola
140 g pomidorki koktajlowe
różnokolorowe12 sztuk oliwki
zielone4 sztuki jajka
- Sos:
3 łyżki oliwa
1 łyżka sok z cytryny
2 ząbki czosnek
sól
do smakupieprz
świeżo mielony, do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ze szparagów odetnij łuski. Włóż pęczek do osolonej wody główkami do góry i gotuj przez 3 minuty.
- Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek i pokrój w ćwiartki. Na talerzu ułóż zimne szparagi, posyp pomidorkami przekrojonymi na pół, rukolą i oliwkami.
- W misce utrzyj oliwę z sokiem z cytryny, solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Powstałym sosem polej sałatkę. Oprósz pieprzem.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia