Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 pęczek szparagi
zielone - 2 garści rukola
- 140 g pomidorki koktajlowe
różnokolorowe - 12 sztuk oliwki
zielone - 4 sztuki jajka
- Sos:
- 3 łyżki oliwa
- 1 łyżka sok z cytryny
- 2 ząbki czosnek
- sól
do smaku - pieprz
świeżo mielony, do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ze szparagów odetnij łuski. Włóż pęczek do osolonej wody główkami do góry i gotuj przez 3 minuty.
- Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek i pokrój w ćwiartki. Na talerzu ułóż zimne szparagi, posyp pomidorkami przekrojonymi na pół, rukolą i oliwkami.
- W misce utrzyj oliwę z sokiem z cytryny, solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Powstałym sosem polej sałatkę. Oprósz pieprzem.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia