Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
500 g szparagi
zielone1 łyżka masło
1 pęczek rzodkiewki
4 sztuki jajka
1/2 sztuki bagietka
10 sztuk orzechy laskowe
sól
do smakupieprz
grubo mielony, do smaku
- Sos:
3 łyżki olej słonecznikowy
60 ml ocet ryżowy
1 łyżka sos sojowy
2 łyżki koperek
posiekany
|
|
Sposób przyrządzania:
- Szparagi oczyść, usuń zdrewniałe końcówki i umyj, Na patelni rozpuść 1 łyżkę masła, dodaj szparagi i zalej je wodą. Dopraw solą i gotuj przez 10 minut. Po ugotowaniu, odcedź.
- Jajka ugotuj na twardo. Wystudź, obierz. Białko pokrój w kostkę, a żółtka pokrusz. Odłóż do miseczki.
- Bagietkę pokrój w kostkę i przesmaż na suchej patelni. Zdejmij i podobnie podpraż pokrojone laskowe orzechy.
- Rzodkiewki pokrój w cienkie plasterki. W miseczce wymieszaj wszystkie składniki sosu.
- Na talerzach rozłóż szparagi, posyp rzodkiewkami i polej sosem. Wierzch posyp grzankami, jajkiem i orzechami. Dopraw do smaku pieprzem.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia