Dzisiaj jest: Poniedziałek, 20.05.2024 Imieniny: Bernarda i Bazylego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Sałatka ze szpinakiem i melonem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 3 osób


Składniki

  • 1 sztuka melon
  • 30 dag  młodych liści szpinaku
  • 10 dag  pomidorków koktajlowych
  • 10 dag  cienkich plasterków szynki suszonej
  • 3 sztuki cebulki dymki
  • 3 łyżki  białego octu winnego
  • 6 łyżek  oliwy
  • 6 łyżek  białego wina
  • 1 łyżeczka  cukru
  • 4 łyżki  posiekanego estragonu
  • 1 szczypta  pieprzu cayenne
  • sól

Sposób przyrządzania:

  1. Melona przekrój na pół i usuń pestki. Następnie podziel go na 12 półksiężyców i z każdego obierz skórkę.
  2. Pomidorki umyj, osusz i pokrój na połówki. Dymki obierz i pokrój w plasterki. Szpinak umyj, osusz i ułóż na talerzu. Na wierzchu równomiernie rozłóż kawałki melona, pomidorki, dymkę oraz plastry szynki.
  3. Ocet wymieszaj z oliwą, winem, łyżeczką cukru i estragonem. Dopraw do smaku solą i pieprzem cayenne. Wymieszaj i powstałym sosem polej sałatkę.
Smacznego!


Źródło przepisu: Poradnik Domowy


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE