Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
2 sztuki kalarepa
1 sztuka ogórek zielony
1/2 pęczki rzodkiewki
60 g roszponka
1 pęczek koperek
1 pęczek natka pietruszki
4 łyżki ocet winny
2 ząbki czosnek
1 sztuka cebula czerwona
1 łyżeczka sól
6 łyżek oliwa z oliwek
pieprz
gruboziarnisty
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kalarepę obierz, umyj. Ogórek umyj. Rzodkiewki opłucz, oddziel od liści.
- Pietruszkę oraz koperek umyj, drobno posiekaj. 2 ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. Cebulę obierz. Wszystkie warzywa włóż do malaksera i pokrój na małe kawałki. Roszponkę przepłucz i porwij na mniejsze części.
- Posiekaną natkę i koperek połącz z 1 łyżeczką soli, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, 6 łyżkami oliwy z oliwek oraz 4 łyżkami octu.
- Posiekane warzywa i roszponkę połącz ze sobą, a następnie wymieszaj je z sosem. Sałatkę podawaj do dań mięsnych.
Źródło przepisu: Smacznego!