Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
750 g ziemniaków
25 dag zielonej fasolki
4 sztuki jajka
1 sztuka cebula
5 łyżek czarnych oliwek
1 sztuka pomidor
5 sztuk rzodkiewek
5 sztuk liści sałaty lodowej
koperek
1/2 szklanki oleju
2 łyżki soku z cytryny
2 ząbki czosnku
cukier
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki umyj i gotuj w mundurkach przez 20 minut. Następnie obierz i pokrój. Fasolkę ugotuj, odcedź i odstaw do przestygnięcia.
- Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w ćwiartki. Cebulę obierz i posiekaj. Oliwki przekrój na pół. Sałatę opłucz i osusz. Pomidor umyj, osusz i pokrój w cząstki. Rzodkiewki umyj, osusz i pokrój w plasterki.
- Wszystkie przygotowane składniki wrzuć do miski. Oprósz pieprzem i solą. Polej sosem zrobionym z oleju, 2 łyżek soku z cytryny, posiekanego czosnku, soli, pieprzu oraz cukru. Posyp sałatkę posiekanym koperkiem i wymieszaj.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka