Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
800 g ziemniaki
2 sztuki jajka
2 sztuki marchew
1 sztuka pietruszka
1/2 sztuki seler
100 g pieczarki
2 sztuki jabłka
3 sztuki ogórek konserwowy
1 sztuka cebula
100 g groszek konserwowy
sól
do smakupieprz
do smaku2 łyżki musztarda
300 g majonez
1 łyżka ocet
5 ziarenek pieprz czarny
3 ziarenka ziele angielskie
1 sztuka liście laurowe
1 łyżeczka cukier
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki umyj, ugotuj w mundurkach i odstaw do ostygnięcia. Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek.
- W garnku zagotuj 250 ml wody z octem, pieprzem, zielem angielskim, liściem laurowym, cukrem oraz szczyptą soli.
- Warzywa korzeniowe obierz, a pieczarki oczyść i wszystko podgotuj w zalewie do miękkości. Warzywa oraz grzyby odcedź, zostaw do ostygnięcia. Następnie pokrój na mniejsze kawałki. Zalewę zachowaj.
- Jabłka umyj, oczyść z nasion i pokrój w kostkę. Ogórki oraz obraną cebulę drobno pokrój. Groszek odcedź. Ziemniaki obierz, przeciśnij przez kółko z kratką. Następnie dodaj warzywa, jabłka oraz grzyby i wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Na koniec dodaj musztardę, majonez, posiekane jajka i przypraw zalewą. Gotową sałatkę odstaw na kilka godzin.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku