Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
300 g fileta z piersi kurczaka
300 g truskawek
1 sztuka ogórek
2 łyżki ziół prowansalskich
sałata masłowa
1 pęczek szczypiorku
1 pęczek koperku
1 pęczek natki pietruszki
250 ml jogurtu naturalnego
3 łyżeczki soku z cytryny
sól
pieprz
1 łyżeczka ziaren marynowanego różowego pieprzu
1 łyżka oleju
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kurczaka umyj, osusz, obsmaż na rozgrzanym oleju. Oprósz mięso solą, pieprzem oraz ziołami. Smaż jeszcze 5 minut. Następnie zdejmij z patelni i zabezpiecz przed wystygnięciem.
- Jogurt wlej do miseczki. Dodaj sok z cytryny, różowy pieprz oraz posiekane szczypiorek, koperek i natkę. Wymieszaj i dopraw sos do smaku.
- Truskawki umyj, osusz, oczyść z szypułek. Owoce pokrój w ćwiartki.
- Sałatę i ogórek umyj. Sałatę porwij na mniejsze kawałki i wrzuć do miski. Ogórka ze skórką pokrój w plasterki i dodaj do sałaty razem z pozostałymi składnikami. Polej wszystko sosem jogurtowym, wymieszaj. Na wierzchu ułóż pokrojonego w plastry kurczaka.
Źródło przepisu: Przyślij przepis