Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
3 sztuki brzoskwinie
1 sztuka cytryna
2 sztuki winne jabłka
2 sztuki gruszki
kilkanaście dużych czereśni
4 sztuki morele
- Sos
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
2 łyżki oliwy
1 łyżka ostrej musztardy
1 szczypta cukru pudru
1 szczypta gałki muszkatołowej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cytrynę sparz. Skórkę zetrzyj na tarce o małych oczkach, a z miąższu wyciśnij sok.
- W misce wymieszaj wino, oliwę, musztardę, cukier puder oraz gałkę muszkatołową. Dodaj 1/2 łyżeczki skórki z cytryny. Schłodź.
- Owoce umyj, obierz, usuń pestki i gniazda nasienne. Czereśnie przetnij na pół, pozostałe owoce pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny. Polej wszystko sosem, wymieszaj, przykryj i wstaw do lodówki na 2 godziny.
Źródło przepisu: Przyślij przepis