Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1/2 główki sałaty masłowej
- 3 sztuki pomidory
- 5 sztuk rzodkiewek
- 1/2 sztuki świeżego ogórka
- 2 sztuki kiszone ogórki
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- Sos winegret
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu lub kilka kropel soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
|
|
Sposób przyrządzania:
- Liście sałaty umyj, osusz i porwij na mniejsze kawałki. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Rzodkiewki umyj, osusz i pokrój w kostkę.
- Wszystkie warzywa wrzuć do miski. Dopraw do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wymieszaj.
- Oliwę i ocet wlej do miseczki. Dodaj miód i dokładnie wymieszaj. Gotowym sosem polej surówkę.
Źródło przepisu: Przyślij przepis