Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
50 dag brukselka
2 sztuki jabłka
1 łyżka natka pietruszki
posiekana1 łyżka koperek
posiekana
- Sos:
1 szklanka jogurt naturalny
1 sztuka sok z cytryny
przyprawy
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Obraną z zewnętrznych, przywiędłych liściu brukselkę płuczemy, odsączamy.
- Przygotowujemy sos: jogurt łączymy z przyprawami i lekko ubijamy, aż składniki się spienią.
- Brukselkę drobno kroimy, łączymy z sosem.
- Jabłka kroimy w ,,makaronik", kropimy obficie sokiem z cytryny, dodajemy do surówki, mieszamy, łączymy z częścią zieleniny, pozostałą posypujemy wierzch.