Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
1/2 sztuki kapusta czerwona
1 sztuka jabłko
duże, kwaskowe1 sztuka gruszka
1 sztuka biała część pora
2 łyżki rodzynki
3 łyżki oliwa
- Zaprawa
3 łyżki woda
przegotowanasok z cytryny
do smakucukier
do smakusól
do smakupieprz
do smaku1 sztuka zielenina
|
|
Sposób przyrządzania:
- Obraną z zewnętrznych liści kapustę szatkujemy, im drobniej, tym lepiej, solimy, wyciskamy, zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 5 minut, cedzimy, pozostawiamy na sicie do odsączenia i przechłodzenia.
- Zimną łączymy z zaprawą, gdy nabierze koloru, dodajemy pokrojony w cienkie półkrążki por, opłukane rodzynki oraz pokrojone w ,,makaronik" owoce.
- Składniki surówki łączymy z oliwą, gdy trzeba, doprawiamy do smaku.
- Podajemy przybraną zieleniną, nie później niż 10 minut po przygotowaniu.