Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 8 - 10 osób
Składniki
- 1 sztuka kapusta czerwona
mała - 150 g śliwki
suszone - 150 g morele
suszone - 100 g rodzynki
ciemne - 100 g rodzynki
jasne - 100 g orzechy włoskie
- 1 sztuka sok z cytryny
- 5 łyżek oliwa
- 1 szklanka ocet winny
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Przygotuj roztwór octu z wodą (1/4 octu winnego na 3/4 wody). W oddzielnych naczyniach namocz w przygotowanym roztworze śliwki, rodzynki i pokrojone w paski morele.
- Kapustę poszatkuj, oprósz solą i skrop sokiem z cytryny. Owoce osącz, orzechy posiekaj i dodaj do kapusty. Dopraw oliwą, solą oraz pieprzem. Wymieszaj. Przed podaniem udekoruj połówkami orzechów.
Źródło przepisu: Najlepsze przepisy na sałatki mięsne i warzywne