Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
1/2 główki czerwona kapusta
1 sztuka brzoskwinia
może być z kompotu1/2 szklanki migdały
niezbyt drobno posiekane, sparzone1/2 szklanki rodzynki
1/2 szklanki czerwone, wytrawne wino
1 sztuka cebula czerwona
3 łyżki oliwa
- Zaprawa
3 łyżki woda
przegotowana1 sztuka sok z cytryny
cukier
do smakusól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Obraną z zewnętrznych liści kapustę szatkujemy, im drobniej tym surówka smaczniejsza, lekko solimy, wyduszamy, zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 5 minut.
- Odsączamy na sicie, pozostawiamy do wychłodzenia.
- Rodzynki zalewamy winem, cebulę kroimy w bardzo cienkie piórka, a brzoskwinię w paseczki.
- Składniki zaprawy dokładnie mieszamy, łączymy z kapustą, gdy nabierze koloru, dodajemy pozostałe składniki, odstawiamy na 5 minut.
- Mieszamy, polewamy oliwą, doprawiamy do smaku.