Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 30 dag dynia
waga bez skóry i miąższu - 2 sztuki jabłka winne
- 1 szklanka śmietana kwaśna
- 1 szklanka winogrona
wypestkowane - 2 łyżki koperek
- 1 sztuka sok z cytryny
- cukier puder
do oprószenia dyni - przyprawy
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Utartą na tarce z dużymi otworami dynię oprószamy cukrem pudrem, kropimy sokiem z cytryny.
- Obrane ze skórki, pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy w drobną kostkę, kropimy sokiem z cytryny, łączymy z dynią.
- Dodajemy winogrona, polewamy spienioną śmietaną wymieszaną z koperkiem, gdy trzeba, lekko doprawiamy do smaku.