Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 2 sztuki por
białe części - 1 sztuka pomarańcze
bezpestkowa - 1 sztuka cytryna
- 2 łyżki cukier
- cukier puder
do smaku
- Sos
- 1 szklanka śmietana
- 1 łyżka miód
płynny - sól
do smaku - pieprz
do smaku
- Przybranie
- rodzynki
- migdały
posiekane - orzeszki pistacjowe
posiekane
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cytrynę i pomarańczę obieramy, dokładnie usuwamy białe błony i pestki, kroimy w drobną kostkę, posypujemy cukrem, odstawiamy na 15 minut w chłodne miejsce.
- Obrane z zewnętrznych liści pory dokładnie płuczemy, kroimy w cienkie półplasterki, posypujemy cukrem pudrem, odstawiamy.
- Przygotowujemy sos: śmietanę łączymy z miodem, dodajemy szczyptę soli i pieprzu, lekko ubijamy aż się spieni.
- Składniki surówki łączymy tuż przed podaniem, zalewamy sosem i posypujemy według upodobań, rodzynkami, posiekanymi migdałami lub orzeszkami pistacjowymi.