Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
2 sztuki por
białe części1 sztuka pomarańcze
bezpestkowa1 sztuka cytryna
2 łyżki cukier
cukier puder
do smaku
- Sos
1 szklanka śmietana
1 łyżka miód
płynnysól
do smakupieprz
do smaku
- Przybranie
rodzynki
migdały
posiekaneorzeszki pistacjowe
posiekane
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cytrynę i pomarańczę obieramy, dokładnie usuwamy białe błony i pestki, kroimy w drobną kostkę, posypujemy cukrem, odstawiamy na 15 minut w chłodne miejsce.
- Obrane z zewnętrznych liści pory dokładnie płuczemy, kroimy w cienkie półplasterki, posypujemy cukrem pudrem, odstawiamy.
- Przygotowujemy sos: śmietanę łączymy z miodem, dodajemy szczyptę soli i pieprzu, lekko ubijamy aż się spieni.
- Składniki surówki łączymy tuż przed podaniem, zalewamy sosem i posypujemy według upodobań, rodzynkami, posiekanymi migdałami lub orzeszkami pistacjowymi.