Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
7 sztuk ziemniaki
400 g kurczak wędzony
100 g orzeszki pinii
5 listków bazylia
- Sos:
6 łyżek olej
2 łyżki ocet winny
3 łyżki śmietana
sól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki wyszoruj i gotuj przez 20 minut w osolonym wrzątku. Odcedź, ostudź i pokrój w plastry. Kurczaka obierz ze skóry, pokrój na kawałki. Listki bazylii umyj, osusz i posiekaj.
- Olej, śmietanę i ocet wymieszaj. Dodaj posiekaną bazylię i dopraw solą oraz pieprzem.
- Ziemniaki i kurczaka włóż do miski. Polej sosem i wymieszaj. Na koniec posyp orzeszkami pinii i udekoruj listkami bazylii.
Źródło przepisu: Sałatki i warzywa