Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 200 g chleb
biały czerstwy - 3 łyżki ocet winny
czerwony - 2 łyżki ocet balsamiczny
- 500 g pomidory
- 1 sztuka cebula
- 1 sztuka papryka czerwona
mała - 1 sztuka papryka żółta
mała - 2 ząbki czosnek
- Sos:
- 2 łyżki ocet winny
czerwony - sól
do smaku - pieprz czarny
do smaku - 4 łyżki oliwa
- 1 pęczek bazylia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Odetnij z chleba skórkę, pokrój go na kromki, a następnie w kostkę o boku 2 cm.
- Pokrojone pieczywo wsyp do miski.
- W oddzielnej miseczce wymieszaj czerwony ocet winny z octem balsamicznym i 2 łyżkami wody. Następnie polej płynem chleb, przykryj i odstaw na 5 minut.
- Umyj pomidory, usuń z nich nasady ogonków i pokrój w plasterki, a następnie w kostkę.
- Cebulę obierz i drobno posiekaj.
- Przekrój na pół papryki i, po usunięciu gniazd nasiennych, umyj je i pokrój w małą kostkę.
- Włóż warzywa do miski, następnie obierz czosnek, przeciśnij przez praskę i dodaj do składników.
- Na sos wymieszaj czerwony ocet winny z solą, pieprzem i oliwą.
- Opłucz bazylię, otrząśnij z wody, grubo posiekaj i dodaj do sałatki.
- 0. Na koniec posyp warzywa kostkami chleba i polej sosem.
- 1. Wymieszaj dobrze wszystkie składniki i odstaw na krótko, aby się przegryzły.
- 2. Przed podaniem dopraw jeszcze raz do smaku.