Dzisiaj jest: Sobota, 25.09.2021 Imieniny: Aurelii i Ładysława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5861

Toskańska sałatka chlebowa


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Chleb bez skórki pokrój w kostkę dzień przed przyrządzeniem sałatki. Dzięki temu szybciej przeschnie, a potem lepiej wchłonie płyn.

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 200 g  chleb
    biały czerstwy
  • 3 łyżki  ocet winny
    czerwony
  • 2 łyżki  ocet balsamiczny
  • 500 g  pomidory
  • 1 sztuka  cebula
  • 1 sztuka  papryka czerwona
    mała
  • 1 sztuka  papryka żółta
    mała
  • 2 ząbki  czosnek
    Sos:
  • 2 łyżki  ocet winny
    czerwony
  • sól
    do smaku
  • pieprz czarny
    do smaku
  • 4 łyżki  oliwa
  • 1 pęczek  bazylia

Sposób przyrządzania:

  1. Odetnij z chleba skórkę, pokrój go na kromki, a następnie w kostkę o boku 2 cm.
  2. Pokrojone pieczywo wsyp do miski.
  3. W oddzielnej miseczce wymieszaj czerwony ocet winny z octem balsamicznym i 2 łyżkami wody. Następnie polej płynem chleb, przykryj i odstaw na 5 minut.
  4. Umyj pomidory, usuń z nich nasady ogonków i pokrój w plasterki, a następnie w kostkę.
  5. Cebulę obierz i drobno posiekaj.
  6. Przekrój na pół papryki i, po usunięciu gniazd nasiennych, umyj je i pokrój w małą kostkę.
  7. Włóż warzywa do miski, następnie obierz czosnek, przeciśnij przez praskę i dodaj do składników.
  8. Na sos wymieszaj czerwony ocet winny z solą, pieprzem i oliwą.
  9. Opłucz bazylię, otrząśnij z wody, grubo posiekaj i dodaj do sałatki.
  10. 0. Na koniec posyp warzywa kostkami chleba i polej sosem.
  11. 1. Wymieszaj dobrze wszystkie składniki i odstaw na krótko, aby się przegryzły.
  12. 2. Przed podaniem dopraw jeszcze raz do smaku.



Przepis dodany przez:

Posty : 3

Przepisy: 49


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Przyprawy, które leczą Przyprawy, które leczą

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Czy wiesz jak wielka siła tkwi w przyprawach i ziołach? "Przyprawy, które leczą. Lecznicza moc natury” to bezcenna publikacja zgranego duetu specjalistów od zdrowego odżywiania i ekologicz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE