Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
5 sztuk jajka
1/2 pęczki rzodkiewki
250 g ser żółty
150 g sałata rzymska
1/2 pęczki natka pietruszki
4 łyżki majonez
6 łyżek jogurt naturalny
2 łyżeczki musztarda
dijon2 łyżeczki miód
sól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie. Ostudź, obierz ze skorupek i pokrój w grube plastry.
- Rzodkiewki oczyść z ogonków i liści. Warzywa umyj i pokrój w plasterki. Sałatę rzymską dokładnie opłucz i porwij na mniejsze kawałki. Ser pokrój w równej wielkości kostkę.
- Do przezroczystej miseczki wkładaj kolejno: połowę sałaty, rzodkiewkę, ser żółty, pozostałą sałatę oraz plasterki jajek. Natkę pietruszki opłucz i posiekaj.
- Majonez wymieszaj z jogurtem, 6 łyżkami wody, musztardą i miodem. Sos dopraw do smaku solą oraz pieprzem i polej nim sałatkę. Wierzch posyp natką pietruszki.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku