Dzisiaj jest: Wtorek, 23.04.2024 Imieniny: Jerzego i Wojciecha



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Warzywa z miodowym winegretem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 sztuka młoda cukinia
  • 1 sztuka mały bakłażan
  • 1 sztuka czerwona papryka
  • 1 sztuka żółta papryka
  • 15 dag  twardej fety
  • 15 dag  pomidorków cherry
  • listki bazylii
    Marynata
  • 1 kostka  bulionu warzywnego
  • 10 łyżek  oliwy
  • 2 ząbki  czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól
  • pieprz
    Winegret miodowy
  • 6 łyżek  oliwy
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 łyżki  sosu sojowego
  • 2 łyżki  musztardy miodowej
  • 1 łyżka  płynnego miodu
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Z cukinii i bakłażana odetnij końce, pokrój w plastry. Bakłażana posyp solą, odstaw na 10 minut, żeby puścił sok. Następnie opłucz go i osusz. Papryki umyj, osusz, oczyść z pestek i pokrój wzdłuż na szerokie paski.
  2. Marynata: Kostkę bulionową rozpuść w niepełnej szklance wrzątku, ostudź. Następnie dodaj oliwę, sok z cytryny, pieprz i wymieszaj.
  3. Tak przygotowaną marynatą polej pokrojone dotychczas warzywa. Odstaw na godzinę. W trakcie marynowania, kilka razy je zamieszaj.
  4. Następnie rozłóż zamarynowane warzywa na tackach i piecz na grillu po 7-8 minut z każdej strony, smarując marynatą.
  5. Winegret miodowy: W miseczce wymieszaj oliwę, sok z cytryny, sos sojowy, musztardę i miód. Następnie dopraw do smaku ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.
  6. Grillowane warzywa przełóż na półmisek, obłóż pokrojonymi pomidorkami cherry i posyp pokruszoną fetą. Następnie skrop winegretem i posyp listkami bazylii.
Smacznego!


Źródło przepisu: Grill i sałatki


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE