Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1 sztuka młoda cukinia
1 sztuka mały bakłażan
1 sztuka czerwona papryka
1 sztuka żółta papryka
15 dag twardej fety
15 dag pomidorków cherry
listki bazylii
- Marynata
1 kostka bulionu warzywnego
10 łyżek oliwy
2 ząbki czosnku
sok z 1/2 cytryny
sól
pieprz
- Winegret miodowy
6 łyżek oliwy
sok z 1/2 cytryny
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki musztardy miodowej
1 łyżka płynnego miodu
zioła prowansalskie
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Z cukinii i bakłażana odetnij końce, pokrój w plastry. Bakłażana posyp solą, odstaw na 10 minut, żeby puścił sok. Następnie opłucz go i osusz. Papryki umyj, osusz, oczyść z pestek i pokrój wzdłuż na szerokie paski.
- Marynata: Kostkę bulionową rozpuść w niepełnej szklance wrzątku, ostudź. Następnie dodaj oliwę, sok z cytryny, pieprz i wymieszaj.
- Tak przygotowaną marynatą polej pokrojone dotychczas warzywa. Odstaw na godzinę. W trakcie marynowania, kilka razy je zamieszaj.
- Następnie rozłóż zamarynowane warzywa na tackach i piecz na grillu po 7-8 minut z każdej strony, smarując marynatą.
- Winegret miodowy: W miseczce wymieszaj oliwę, sok z cytryny, sos sojowy, musztardę i miód. Następnie dopraw do smaku ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.
- Grillowane warzywa przełóż na półmisek, obłóż pokrojonymi pomidorkami cherry i posyp pokruszoną fetą. Następnie skrop winegretem i posyp listkami bazylii.
Źródło przepisu: Grill i sałatki