Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
2 sztuki cykorie
2 sztuki pomarańcze
2 sztuki okrągłe serki camembert
1 sztuka mały granat
1/2 sztuki puszki ananasa
6 łyżek grubo siekanych orzechów laskowych
- Sos
1 szklanka jogurtu naturalnego
10 łyżek soku ananasowego z puszki
skórka otarta z cytryny
1 szczypta cukru
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cykorię podziel na listki, umyj, osusz. Pomarańcze wyszoruj, sparz, obierz i podziel na cząstki. Następnie obierz cząstki z błonek. Ser pokrój w plastry. Ananasa odsącz i pokrój w dość dużą kostkę. Z granata wydłub pestki.
- Na 4 talerzach rozłóż cykorię. Na niej rozłóż równomiernie ser, pomarańczę i ananasa. Wierzch posyp granatem i orzechami.
- Jogurt wlej do miski. Dodaj sok ananasowy, skórkę z cytryny, szczyptę cukru, sól i pieprz. Wymieszaj i powstałym sosem polej sałatkę.
Źródło przepisu: Pani Domu poleca