Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1/2 główki sałata karbowana
1 opakowanie kiełki brokułu
1 opakowanie kiełki rzodkiewki
1 pęczek rzodkiewka
1 sztuka ogórek zielony
100 g pomidorki koktajlowe
4 łyżki ser parmezan
starty1 sztuka cebula
mała2 łyżki wino białe wytrawne
1 sztuka sok z cytryny
4 łyżki oliwa z oliwek
2 łyżki ocet winny
biały1 szczypta cukier
sól
do smakupieprz biały
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebulę obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach, po czym przełóż do miseczki. Dodaj sok z cytryny, białe wino, ocet winny oraz oliwę. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Całość wymieszaj.
- Przygotowany sos odstaw na 15 minut do lodówki. Sałatkę dokładnie umyj, osusz. Liście porwij na mniejsze kawałki i przełóż do miski.
- Rzodkiewki dokładnie umyj i pokrój w ćwiartki. Ogórek obierz, pokrój w plastry, a pomidorki w ćwiartki. Warzywa połącz ze sobą, a następnie rozłóż do 4 salaterek.
- Do misek włóż po kilka liści sałaty, a następnie obficie posyp kiełkami brokułu i rzodkiewki. Każdą porcję polej 1 łyżką sosu, po czym oprósz 1 łyżką startego parmezanu. Składniki wymieszaj.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku