Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
100 g makaron
drobne muszelki100 g fasolka szparagowa
100 g kalafior
100 g groszek zielony
100 g bób
50 ml oliwa
+1łyżka1 sztuka sok z cytryny
2 łyżeczki musztarda
francuska1 łyżeczka miód
1 garść mięta
świeżasól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Odcedź, dodaj 1 łyżkę oliwy i wymieszaj. Odstaw, by ostygł.
- Warzywa umyj, osusz. Fasolkę pokrój na mniejsze kawałki. Kalafiora podziel na różyczki. Groszek wyłuskaj.
- W garnku zagotuj osoloną wodę i blanszuj na niej po 3 minuty kolejno fasolkę, kalafior i zielony groszek. Następnie przełóż warzywa do miski z lodem i zostaw na 2 minuty. Bób blanszuj we wrzątku przez 3 minuty i również zahartuj w zimnej wodzie. Obierz go ze skórki.
- Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny, musztardą i miodem. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Makaron przełóż do miski. Dodaj wszystkie warzywa i polej sosem. Wymieszaj, a wierzch udekoruj świeżymi listami mięty.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia