Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 200 g groszek zielony
młode strączki - 100 g rukola
- 4 liście sałata lodowa
- 1 sztuka ogórek zielony
- 1 sztuka pomarańcze
- 1 sztuka grejpfrut
- 3 łyżki orzechy włoskie
grubo posiekane
- Sos:
- 4 łyżki olej
- 1.5 łyżek ocet estragonowy
- 1 łyżka musztarda
- 1 łyżeczka sos chili
słodki - sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- W miseczce wymieszaj składniki sosu, przykryj i wstaw do lodówki.
- Strączki groszku oczyść z łodyg i gotuj przez minutę we wrzątku. Odcedź, przelej zimną wodą i osącz.
- Listki rukoli i sałaty umyj, osusz i porwij na mniejsze kawałki. Ogórek obierz, pokrój w grubą kostkę i odstaw na kilka minut. Po tym czasie odciśnij nadmiar soku. Grejpfrut i pomarańczę obierz, pokrój w kostkę i usuń pestki.
- Wszystkie składniki sałatki włóż do miski, polej sosem i wymieszaj. Przed podaniem posyp orzechami.
Źródło przepisu: Sałatki i warzywa