Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
200 g groszek zielony
młode strączki100 g rukola
4 liście sałata lodowa
1 sztuka ogórek zielony
1 sztuka pomarańcze
1 sztuka grejpfrut
3 łyżki orzechy włoskie
grubo posiekane
- Sos:
4 łyżki olej
1.5 łyżek ocet estragonowy
1 łyżka musztarda
1 łyżeczka sos chili
słodkisól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- W miseczce wymieszaj składniki sosu, przykryj i wstaw do lodówki.
- Strączki groszku oczyść z łodyg i gotuj przez minutę we wrzątku. Odcedź, przelej zimną wodą i osącz.
- Listki rukoli i sałaty umyj, osusz i porwij na mniejsze kawałki. Ogórek obierz, pokrój w grubą kostkę i odstaw na kilka minut. Po tym czasie odciśnij nadmiar soku. Grejpfrut i pomarańczę obierz, pokrój w kostkę i usuń pestki.
- Wszystkie składniki sałatki włóż do miski, polej sosem i wymieszaj. Przed podaniem posyp orzechami.
Źródło przepisu: Sałatki i warzywa