Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
4 sztuki średnie ziemniaki
3 sztuki pomidory
1/2 sztuki małej zielonej papryki
1/2 sztuki małej czerwonej papryki
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka posiekanego szczypiorku
3/4 łyżki posiekanych listków lubczyku
1/2 łyżki posiekanej mięty
mały jogurt naturalny
1 łyżka majonezu
2 łyżeczki soku z cytryny
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jogurt wymieszaj z majonezem i miętą. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Schłodź.
- Ziemniaki ugotuj w mundurkach, ostudź, obierz. Pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny. Pomidory sparz, obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne, a miąższ pokrój w kostkę. Paprykę oczyść z nasion i pokrój w paski
- Ziemniaki wymieszaj z pomidorami, papryką i ziołami. Dopraw do smaku. Polej sosem jogurtowym i wymieszaj.
Źródło przepisu: Przyslij przepis