Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- 4 sztuki średnie ziemniaki
- 3 sztuki pomidory
- 1/2 sztuki małej zielonej papryki
- 1/2 sztuki małej czerwonej papryki
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 3/4 łyżki posiekanych listków lubczyku
- 1/2 łyżki posiekanej mięty
- mały jogurt naturalny
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jogurt wymieszaj z majonezem i miętą. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Schłodź.
- Ziemniaki ugotuj w mundurkach, ostudź, obierz. Pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny. Pomidory sparz, obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne, a miąższ pokrój w kostkę. Paprykę oczyść z nasion i pokrój w paski
- Ziemniaki wymieszaj z pomidorami, papryką i ziołami. Dopraw do smaku. Polej sosem jogurtowym i wymieszaj.
Źródło przepisu: Przyslij przepis