Dzisiaj jest: Czwartek, 25.04.2024 Imieniny: Marka i Jarosława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Francuski sos pieczarkowy


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

Składniki

  • 350 g  pieczarek w całości
  • 50 g  szalotki
  • 50 g  masła
  • 50 g  mąki
  • 1 szklanka  bulionu
  • 2 łyżki  śmietany kremówki
  • 1 sztuka jajko
  • odrobina octu winnego
  • posiekana natka pietruszki
  • pieprz czarny do smaku
  • sól do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Pieczarki i szalotkę osobno umyć i drobno pokroić, pieczarki pokroić na plastry.
  2. Roztopić 25 g masła i wrzucić pokrojoną szalotkę. Dodać pokrojone na plastry grzyby, smażyć przez 10 minut.
  3. W rondlu, zrobić zasmażkę przez zmieszanie mąki i pozostałego masła. Nie dopuścić do przypalenia zasmażki. Stopniowo dodawać bulion stale mieszając łyżką.
  4. Rozbić jajko i dodać, energicznie mieszając tak, aby się dobrze rozprowadziło.
  5. Dodać odrobinę octu i natkę pietruszki i wymieszać.
  6. Wymieszać z podsmażoną szalotką i pieczarkami. Podgrzać.
  7. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Posty : 23

Przepisy: 54


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE