Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
Składniki
- 350 g pieczarek w całości
- 50 g szalotki
- 50 g masła
- 50 g mąki
- 1 szklanka bulionu
- 2 łyżki śmietany kremówki
- 1 sztuka jajko
- odrobina octu winnego
- posiekana natka pietruszki
- pieprz czarny do smaku
- sól do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pieczarki i szalotkę osobno umyć i drobno pokroić, pieczarki pokroić na plastry.
- Roztopić 25 g masła i wrzucić pokrojoną szalotkę. Dodać pokrojone na plastry grzyby, smażyć przez 10 minut.
- W rondlu, zrobić zasmażkę przez zmieszanie mąki i pozostałego masła. Nie dopuścić do przypalenia zasmażki. Stopniowo dodawać bulion stale mieszając łyżką.
- Rozbić jajko i dodać, energicznie mieszając tak, aby się dobrze rozprowadziło.
- Dodać odrobinę octu i natkę pietruszki i wymieszać.
- Wymieszać z podsmażoną szalotką i pieczarkami. Podgrzać.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem.