Przygotowanie:
Kuchnia:
tajska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
Składniki
3 sztuki papryczka chili
3 ząbki czosnek
3/4 szklanki woda
+ 2 łyżki1 sztuka szalotka
rozdrobniona1 kawałek imbir
ok. 2 cm1/2 szklanki cukier
1/4 szklanki ocet ryżowy
1 łyżka mąka kukurydziana
ewentualnie mąka ziemniaczana2 łyżeczki sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jeżeli chcemy uzyskać ostry sos to wówczas nie usuwamy nasion, jeśli łagodniejszy to wówczas usuwamy. Papryczki drobno kroimy.
- Do blendera wrzucamy czosnek, papryczki chili, szalotkę, imbir, cukier, 3/4 szklanki wody, ocet ryżowy, sól i rozdrabniamy do konsystencji pure (nie na gładką pastę).
- Przekładamy do rondelka, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu około 5-8 minut, aż masa zacznie gęstnieć, a czosnek i papryczki chili zmiękną.
- Mąkę dokładnie mieszamy z 2 łyżkami wody, następnie wrzucamy do gotującego się sosu. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 1 minutę. Studzimy. Sos można przechowywać w lodówce.