Przygotowanie:
Kuchnia:
amerykańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
2 sztuki średnie cebule
200 g przecieru pomidorowego
4 łyżki octu winnego
100 ml białego wytrawnego wina
4-5 łyżek oleju roślinnego
2-3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki cząbru
1 sztuka liść laurowy
3 łyżki płynnego miodu
1 łyżeczka średnio ostrej musztardy
1 łyżeczka sosu Worcestershire
kilka kropel sosu tabasco
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebule obrać, posiekać i zeszklić na oleju roślinnym. Dodać przecisnięty przez praskę czosnek.
- Przecier pomidorowy wymieszać z octem i domieszać do cebuli. Całość poddusić przez kilka minut na średnim ogniu. Dolać wina i dodać zioła. Sos doprawić cukrem, musztardą, solą, pieprzem oraz sosami Worcestershire i tabasco. Całość gotować bez pokrywki przez ok. 10 min. Od czasu do czasu sos zamieszać.
- Wyjąć liść laurowy.Jeśli chcemy otrzymać "płaską" konsystencję sosu to wówczas należy zmiksować sos blenderem.