Przygotowanie:
Kuchnia:
amerykańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 2 sztuki średnie cebule
- 200 g przecieru pomidorowego
- 4 łyżki octu winnego
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 4-5 łyżek oleju roślinnego
- 2-3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki cząbru
- 1 sztuka liść laurowy
- 3 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżeczka średnio ostrej musztardy
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
- kilka kropel sosu tabasco
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebule obrać, posiekać i zeszklić na oleju roślinnym. Dodać przecisnięty przez praskę czosnek.
- Przecier pomidorowy wymieszać z octem i domieszać do cebuli. Całość poddusić przez kilka minut na średnim ogniu. Dolać wina i dodać zioła. Sos doprawić cukrem, musztardą, solą, pieprzem oraz sosami Worcestershire i tabasco. Całość gotować bez pokrywki przez ok. 10 min. Od czasu do czasu sos zamieszać.
- Wyjąć liść laurowy.Jeśli chcemy otrzymać "płaską" konsystencję sosu to wówczas należy zmiksować sos blenderem.