Dzisiaj jest: Sobota, 28.05.2022 Imieniny: Augustyna i Jaromira



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Sos beszamelowy


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

fusion (mix)

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 8 osób


Składniki

  • 2 szklanki  mleka
  • 3 łyżki  masła
  • 1/3 szklanki  mąki
  • 1/4 łyżeczki  gałki muszkatołowej
  • sól

Sposób przyrządzania:

  1. Podgrzej mleko w rondlu na małym ogniu. Zdejmij z ognia tuż zanim się zagotuje.
  2. Rozpuść masło w dużym rondlu na małym ogniu. Dodaj mąkę i mieszaj drewnianą łyżką. Zdejmij z ognia i dodaj 4 łyżeczki gorącego mleka. Ubijaj dokładnie by zapobiec powstawaniu grudek. Stopniowo dodawaj pozostałe mleko stale ubijając. Doprowadź do wrzenia na małym ogniu. Gotuj przez 5 minut na małym ogniu stale mieszając, dopóki sos nie zgęstnieje. Zdejmij z ognia.
  3. Dopraw do smaku gałką muszkatołową i solą.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Posty : 14

Przepisy: 40


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE