Przygotowanie:
Kuchnia:
fusion (mix)
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 8 osób
Składniki
- 2 szklanki mleka
- 3 łyżki masła
- 1/3 szklanki mąki
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Podgrzej mleko w rondlu na małym ogniu. Zdejmij z ognia tuż zanim się zagotuje.
- Rozpuść masło w dużym rondlu na małym ogniu. Dodaj mąkę i mieszaj drewnianą łyżką. Zdejmij z ognia i dodaj 4 łyżeczki gorącego mleka. Ubijaj dokładnie by zapobiec powstawaniu grudek. Stopniowo dodawaj pozostałe mleko stale ubijając. Doprowadź do wrzenia na małym ogniu. Gotuj przez 5 minut na małym ogniu stale mieszając, dopóki sos nie zgęstnieje. Zdejmij z ognia.
- Dopraw do smaku gałką muszkatołową i solą.