Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
Składniki
3 sztuki duże białe cebule
1 sztuka kromka chleba
3 łyżeczki musztardy kremskiej
olej roślinny
woda
sos sojowy
1 sztuka płaska łyżeczka curry
pieprz ziołowy
pieprz czarny
1 szczypta papryki wędzonej
sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebule obrać, przekroić na pół i każdą po szerokości na pół, pokroić je w piórka. Do rondelka wlać olej, na rozgrzany wrzucić cebulę, smażyć ją kilka minut mieszając, dodać curry, pieprz ziołowy, musztardę, zalać wodą tak by przykryła cebulę, gotować na małym ogniu do miękkości cebuli.
- W międzyczasie kromkę chleba, kruszymy na małe okruszki. Dodajemy chleb do gotującej się cebuli, ewentualnie dolewamy trochę wody jeśli chcemy mieć więcej sosu. Doprawiamy go sosem sojowym, pieprzem, papryką wedzoną i solą do smaku. Gotujemy do całkowitej miękkości cebuli i rozgotowania się chleba.
- Sos dobrze komponuje się z ziemniakami i kaszą.