Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
Składniki
- 2 sztuki duże cebule (około 250 g)
- 1 łyżka masła (najlepiej klarowane)
- 1 łyżka cukru
- 250 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 200 ml słodkiej śmietany
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz czarny
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebule obrać i pokroić w kostkę. Przysmażyć na maśle. Dodać bulion. Gotować na najmniejszym ogniu.
- Cukier skarmelizować na patelni na jasno brązowy kolor. Dodać do cebuli z bulionem i mieszać, aż karmel całkowicie się rozpuści.
- Mąkę zrumienić na patelni, ciągle mieszając. Dodać śmietanę, szybko mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Zasmażkę dodać do cebuli i dokładnie wymieszać.
- Dodać sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Sos zmiksować blenderem.