Dzisiaj jest: Niedziela, 26.06.2022 Imieniny: Jana i Pawła



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Sos cebulowy


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

Składniki

  • 2 sztuki duże cebule (około 250 g)
  • 1 łyżka  masła (najlepiej klarowane)
  • 1 łyżka  cukru
  • 250 ml  bulionu warzywnego
  • 1 łyżka  mąki pszennej
  • 200 ml  słodkiej śmietany
  • 1 łyżka  soku z cytryny
  • sól
  • pieprz czarny

Sposób przyrządzania:

  1. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Przysmażyć na maśle. Dodać bulion. Gotować na najmniejszym ogniu.
  2. Cukier skarmelizować na patelni na jasno brązowy kolor. Dodać do cebuli z bulionem i mieszać, aż karmel całkowicie się rozpuści.
  3. Mąkę zrumienić na patelni, ciągle mieszając. Dodać śmietanę, szybko mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Zasmażkę dodać do cebuli i dokładnie wymieszać.
  4. Dodać sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  5. Sos zmiksować blenderem.



Przepis dodany przez:

Posty : 55

Przepisy: 21


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE