Przygotowanie:
Kuchnia:
niemiecka
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
250 g czerwonych porzeczek
6 łyżek cukru żelującego
1 sztuka pomarańcza
1 sztuka cytryna
1 łyżeczka ziaren gorczycy
3 sztuki ziarna pieprzu
1 sztuka szalotka
1 łyżeczka masła
1 łyżka sosu worcester
1 łyżka portwajnu (wino)
sól
pieprz kajeński
|
|
Sposób przyrządzania:
- Porzeczki umyć i widelcem ściągnąć owoce z łodyżek. Owoce rozgnieść i posypać cukrem żelującym. Pomarańczę i cytrynę umyć gorącą wodą, z obu owoców odciąć cienki kawałek skórki długości 5 cm i pokroić w cienkie paseczki. Z cytryny i pomarańczy wycisnąć sok.
- Gorczycę i pieprz utłuc w moździerzu. szalotkę obrać i pokroić w drobną kostkę. W garnku rozgrzać masło i przez 4-5 minut na średnim ogniu zeszklić szalotkę. Podlać sokiem z cytryny i pomarańczy, dołączyć porzeczki z cukrem żelującym. Doprawić na ostro gorczycą, pieprzem, sosem worcester, portwajnem, solą i pieprzem kajeńskim, 5 minut pogotować (sos powinien bulgotać). Gdy jest zbyt gęsty dolać trochę wody. Podawać po ostudzeniu.
- Sos podaje się do rostbefu i steków.