Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
Składniki
1.5 kg pomidorów
1 sztuka papryka czerwona
1 sztuka papryka zielona
1 sztuka duża cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki cukru
3 łyżki oliwy
2 łyżeczki octu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka Vegety
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka pieprzu
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pomidory sparzyć we wrzącej wodzie i obrać ze skórki, następnie pokroić w kawałki.
- Do pomidorów dodać pokrojoną cebulę, czosnek, paprykę i resztę przypraw.
- Wszystko gotować godzinę, jeśli chce się otrzymać gęściejszy sos trzeba dłużej gotować.
- Ugotowaną masę, zmiksować blenderem na jednolitą masę a następnie przetrzeć przez sito.
- Wlać do słoiczków i pasteryzować 10-15 minut od momentu zagotowania się wody.