Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
Składniki
- 1.5 kg pomidorów
- 1 sztuka papryka czerwona
- 1 sztuka papryka zielona
- 1 sztuka duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki octu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka Vegety
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka pieprzu
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pomidory sparzyć we wrzącej wodzie i obrać ze skórki, następnie pokroić w kawałki.
- Do pomidorów dodać pokrojoną cebulę, czosnek, paprykę i resztę przypraw.
- Wszystko gotować godzinę, jeśli chce się otrzymać gęściejszy sos trzeba dłużej gotować.
- Ugotowaną masę, zmiksować blenderem na jednolitą masę a następnie przetrzeć przez sito.
- Wlać do słoiczków i pasteryzować 10-15 minut od momentu zagotowania się wody.