Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
Składniki
3-4 łyżki oliwy z oliwek
1 sztuka średnia cebula (drobno posiekana)
1 łyżka mielonego świeżego czosnku lub 1 łyżeczka granulowanego czosnku
2 łyżeczki suszonego tymianku
3 łyżeczki suszonego oregano
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
1/4 szklanki koncentratu pomidorowego
800 g pomidorów krojonych w kostce z puszki
1 łyżeczka soli
świeżo zmielony czarny pieprz
1-2 łyżeczki cukru (opcjonalnie, dodać pod koniec przygotowania)
|
|
|
Sposób przyrządzania:
- W rondlu rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę. Następnie dodać włoskie zioła (oregano, tymianek, bazylię) i podsmażać przez 2-3 minuty. Cebula ma zmięknąć, ale nie zbrązowieć.
- Dodać czosnek i podsmażać przez ok. 2 minuty, cały czas mieszając.
- Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i dusić ok 1 minutę.
- Dodać pozostałe składniki, dusić na małym ogniu przez 30 -40 minut, mieszając od czasu do czasu, Sól i cukier dodać pod koniec duszenia.
- Sos schłodzić.























Konkurs. Wygraj zestaw wartościowych olejów!