Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
Składniki
- 500 g świeżych grzybów: podgrzybków, borowików, koźlaków, maślaków itd, jeśli nie mamy świeżych to można zastosować suszone jest to około 60-70 g, które trzeba moczyć kilka godzin
- 100 ml bulionu warzywnego
- 30 g masła (najlepiej klarowanego)
- 30 g mąki
- 1 sztuka cebula
- 150 ml śmietany 30%
- sól
- pieprz czarny
|
|
Sposób przyrządzania:
- Grzyby czyścimy, myjemy i kroimy na kawałki.
- Cebulę obieramy i kroimy w ósemki. Zalewamy grzyby i cebulę bulionem i gotujemy, aż do miękkości.
- Wywar przecedzamy i studzimy. Grzyby siekamy. Z mąki i masła robimy białą zasmażkę, dodajemy jednym płynnym ruchem ostudzony wywar grzybowy, gotujemy, ciągle mieszając.
- Gdy sos zgęstnieje dodajemy posiekane grzyby, śmietanę oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy.