Dzisiaj jest: Piątek, 20.05.2022 Imieniny: Bernarda i Bazylego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Sos grzybowy z grzybów leśnych


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

Składniki

  • 500 g  świeżych grzybów: podgrzybków, borowików, koźlaków, maślaków itd, jeśli nie mamy świeżych to można zastosować suszone jest to około 60-70 g, które trzeba moczyć kilka godzin
  • 100 ml  bulionu warzywnego
  • 30 g  masła (najlepiej klarowanego)
  • 30 g  mąki
  • 1 sztuka cebula
  • 150 ml  śmietany 30%
  • sól
  • pieprz czarny

Sposób przyrządzania:

  1. Grzyby czyścimy, myjemy i kroimy na kawałki.
  2. Cebulę obieramy i kroimy w ósemki. Zalewamy grzyby i cebulę bulionem i gotujemy, aż do miękkości.
  3. Wywar przecedzamy i studzimy. Grzyby siekamy. Z mąki i masła robimy białą zasmażkę, dodajemy jednym płynnym ruchem ostudzony wywar grzybowy, gotujemy, ciągle mieszając.
  4. Gdy sos zgęstnieje dodajemy posiekane grzyby, śmietanę oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Posty : 55

Przepisy: 21


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE