Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
Składniki
- 2 łyżki drobno pokrojonej i ugotowanej dziczyzny
- 5 dag wędzonki
- 1 sztuka cebula
- 1 łyżka jagód jałowca
- 1/2 sztuki marchewki
- 1/2 sztuki selera
- 1 szklanka rosołu
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- sól
- sok z cytryny lub odrobina octu winnego
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebulę obrać, drobno posiekać, marchewkę i seler podobnie.
- Drobno posiekane resztki dziczyzny, wędzonkę, jagody jałowca i posiekane warzywa poddusić chwilę w rondelku. Gdy jarzyny zaczną się lekko rumienić, dodać rosół i gotować na wolnym ogniu około godziny, w razie potrzeby dolewając nieco rosołu.
- Przygotować jasną zasmażkę z masła i mąki (rozgrzać masło na patelni, dodać mąkę, rozetrzeć, dodać odrobinę rosołu, rozetrzeć na gładką masę) - dodać jarzyny z jałowcem, zagotować i przetrzeć przez sito.
- Do przetartego sosu dodać 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina, posolić do smaku i jeśli sos nie jest dostatecznie ostry, dodać sok z cytryny. Można też dodać łyżeczkę przecieru pomidorowego, który nada sosowi specyficznego smaku.