Dzisiaj jest: Wtorek, 30.11.2021 Imieniny: Andrzeja i Konstantego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Sos jałowcowy do dziczyzny


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

Składniki

  • 2 łyżki  drobno pokrojonej i ugotowanej dziczyzny
  • 5 dag  wędzonki
  • 1 sztuka cebula
  • 1 łyżka  jagód jałowca
  • 1/2 sztuki marchewki
  • 1/2 sztuki selera
  • 1 szklanka  rosołu
  • 1 łyżka  masła
  • 1 łyżka  mąki
  • 1/2 szklanki  białego wytrawnego wina
  • sól
  • sok z cytryny lub odrobina octu winnego
  • 1 łyżka  przecieru pomidorowego

Sposób przyrządzania:

  1. Cebulę obrać, drobno posiekać, marchewkę i seler podobnie.
  2. Drobno posiekane resztki dziczyzny, wędzonkę, jagody jałowca i posiekane warzywa poddusić chwilę w rondelku. Gdy jarzyny zaczną się lekko rumienić, dodać rosół i gotować na wolnym ogniu około godziny, w razie potrzeby dolewając nieco rosołu.
  3. Przygotować jasną zasmażkę z masła i mąki (rozgrzać masło na patelni, dodać mąkę, rozetrzeć, dodać odrobinę rosołu, rozetrzeć na gładką masę) - dodać jarzyny z jałowcem, zagotować i przetrzeć przez sito.
  4. Do przetartego sosu dodać 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina, posolić do smaku i jeśli sos nie jest dostatecznie ostry, dodać sok z cytryny. Można też dodać łyżeczkę przecieru pomidorowego, który nada sosowi specyficznego smaku.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Posty : 90

Przepisy: 26


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE