Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
Składniki
- 1 pęczek koperku
- 30 g masła
- 30 g mąki
- 2 sztuki żółtka
- 400 ml jasnego wywaru
- 150 ml śmietany 30 %
- sok z połowy cytryny
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Koperek płuczemy i nożem oddzielamy łodyżki, których użyjemy do sosu, od piórek. Z masła i mąki sporządzamy białą zasmażkę. Rozprowadzamy ją, dodając jednym płynnym ruchem zimny wywar. Chwilę gotujemy z łodyżkami koperku.
- Zestawiamy sos z ognia, doprawiamy sokiem z cytryny, pieprzem, solą i mieszamy ze śmietaną. Zagotowujemy. Uwaga: sos możemy zaciągnąć żółtkami. Na wierzch sypiemy piórka świeżego koperku. Do przyrządzenia tego sosu możemy też użyć suszonego koperku, ale wtedy wsypujemy całą porcję koperku od razu, gdy zaczynamy gotować sos.