Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
Składniki
1 pęczek koperku
30 g masła
30 g mąki
2 sztuki żółtka
400 ml jasnego wywaru
150 ml śmietany 30 %
sok z połowy cytryny
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Koperek płuczemy i nożem oddzielamy łodyżki, których użyjemy do sosu, od piórek. Z masła i mąki sporządzamy białą zasmażkę. Rozprowadzamy ją, dodając jednym płynnym ruchem zimny wywar. Chwilę gotujemy z łodyżkami koperku.
- Zestawiamy sos z ognia, doprawiamy sokiem z cytryny, pieprzem, solą i mieszamy ze śmietaną. Zagotowujemy. Uwaga: sos możemy zaciągnąć żółtkami. Na wierzch sypiemy piórka świeżego koperku. Do przyrządzenia tego sosu możemy też użyć suszonego koperku, ale wtedy wsypujemy całą porcję koperku od razu, gdy zaczynamy gotować sos.