Dzisiaj jest: Wtorek, 07.12.2021 Imieniny: Marcina i Ambrożego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Sos pieczarkowy z winem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

Składniki

  • 15 sztuk dkg pieczarek
  • 3 sztuki dkg cebuli
  • 3 sztuki dkg masła
  • 3 sztuki dkg mąki
  • 1/4 l  rosołu warzywnego
  • 1-2 sztuki żółtka
  • 1 sztuka kieliszek białego wina
  • 1/8 l  śmietanki
  • sól
  • pieprz
  • ocet

Sposób przyrządzania:

  1. Pieczarki oczyścić z ziemi i piasku, przyciąć trzony, opłukać, stare kapelusze obrać ze skórki. Pokroić w niezbyt cienkie plasterki.
  2. Cebulę obrać, drobno posiekać, włożyć do pieczarek, dodać tłuszcz, dusić razem 15 minut.
  3. Gdy pieczarki są miękkie podprawić mąką, rozprowadzić rosołem, zagotować, przyprawić solą, octem, winem i pieprzem. Połączyć ze śmietanką i żółtkami. Podgotować.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Posty : 90

Przepisy: 26


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE