Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
Składniki
15 sztuk dkg pieczarek
3 sztuki dkg cebuli
3 sztuki dkg masła
3 sztuki dkg mąki
1/4 l rosołu warzywnego
1-2 sztuki żółtka
1 sztuka kieliszek białego wina
1/8 l śmietanki
sól
pieprz
ocet
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pieczarki oczyścić z ziemi i piasku, przyciąć trzony, opłukać, stare kapelusze obrać ze skórki. Pokroić w niezbyt cienkie plasterki.
- Cebulę obrać, drobno posiekać, włożyć do pieczarek, dodać tłuszcz, dusić razem 15 minut.
- Gdy pieczarki są miękkie podprawić mąką, rozprowadzić rosołem, zagotować, przyprawić solą, octem, winem i pieprzem. Połączyć ze śmietanką i żółtkami. Podgotować.