Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
Składniki
- 400 g świeżych pomidorów lub 70 g koncentratu pomidorowego
- 30 g drobno pokrojonej cebuli
- 1 szklanka zimnego rosołu warzywnego
- 30 g mąki
- 30 g masła
- pół szklanki średnio tłustej śmietany
- sól
- cukier
- pieprz czarny
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pomidory opłukać, pokroić na kawałki, zalać niedużą ilością wrzącej wody, dodać masło, drobno pokrojoną cebulę i wszystkie składniki razem dusić pod przykryciem ok. 18-20 minut.
- Pomidory przetrzeć razem z cebulą. Rosół rozmieszać z mąką i pomidorami, przyprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem i zagotować. Połączyć ze śmietaną. Dla lepszego smaku można dodatkowo przed podaniem dodać 1 lub 2 łyżeczki masła.