Przygotowanie:
Kuchnia:
chińska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
Składniki
2 kg pomidorów
1 kg cebuli
1 kg miksu papryk (czerwona, żółta, zielona)
1 sztuka puszka ananasów
1 sztuka puszka lub słoik pędów bambusa
1 sztuka puszka kukurydzy
2 szklanki cukru
5 ząbków czosnku
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki musztardy
1 szklanka octu (może być jabłkowy)
1 łyżeczka białego pieprzu
1 łyżeczka vegety
1 łyżeczka curry
sól
1/4 łyżeczki ostrej papryki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pomidory umyć, pokroić w kostkę, krótko gotować, a następnie przetrzeć przez sito.
- Do pomidorów dodać pokrojoną cebulę i sól. Gotować około 1 godziny.
- Następnie dodać pokrojonego w kostkę ananasa (zalewę zostawić na później), pędy bambusa i pokrojoną paprykę. Całość gotować około 20 minut (aż zmięknie papryka).
- Pod koniec gotowania dodać cukier, ocet, kukurydzę i przyprawy.
- W zalewie z ananasa rozmącić mąkę ziemniaczaną, wlać do gotującego się sosu, krótko gotować.
- Tak dużą ilość przygotowanego sosu można zachować na później :) Trzeba wykorzystać słoiki.
- Gorący sos wkładać do słoików. Zamknąć i postawić do góry dnem.
- Pasteryzować około 20 minut.