Dzisiaj jest: Niedziela, 23.01.2022 Imieniny: Ildefonsa i Rajmunda



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Sos słodko kwaśny z ananasem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

chińska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

Składniki

  • 2 kg  pomidorów
  • 1 kg  cebuli
  • 1 kg  miksu papryk (czerwona, żółta, zielona)
  • 1 sztuka puszka ananasów
  • 1 sztuka puszka lub słoik pędów bambusa
  • 1 sztuka puszka kukurydzy
  • 2 szklanki  cukru
  • 5 ząbków  czosnku
  • 2 łyżki  mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki  słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki  musztardy
  • 1 szklanka  octu (może być jabłkowy)
  • 1 łyżeczka  białego pieprzu
  • 1 łyżeczka  vegety
  • 1 łyżeczka  curry
  • sól
  • 1/4 łyżeczki  ostrej papryki

Sposób przyrządzania:

  1. Pomidory umyć, pokroić w kostkę, krótko gotować, a następnie przetrzeć przez sito.
  2. Do pomidorów dodać pokrojoną cebulę i sól. Gotować około 1 godziny.
  3. Następnie dodać pokrojonego w kostkę ananasa (zalewę zostawić na później), pędy bambusa i pokrojoną paprykę. Całość gotować około 20 minut (aż zmięknie papryka).
  4. Pod koniec gotowania dodać cukier, ocet, kukurydzę i przyprawy.
  5. W zalewie z ananasa rozmącić mąkę ziemniaczaną, wlać do gotującego się sosu, krótko gotować.
  6. Tak dużą ilość przygotowanego sosu można zachować na później :) Trzeba wykorzystać słoiki.
  7. Gorący sos wkładać do słoików. Zamknąć i postawić do góry dnem.
  8. Pasteryzować około 20 minut.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Posty : 23

Przepisy: 54


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE