Dzisiaj jest: Piątek, 29.05.2020 Imieniny: Teodozji i Magdaleny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Domowa ćwikła


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 5 - 8 osób


Składniki

  • 1/2 kg  buraków
  • 1 łyżka  oliwy
  • 1 sztuka korzeń chrzanu
  • 3-4 łyżki  soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki  ziaren kminku
  • 2 łyżki  cukru
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Buraki wyszoruj, wysusz, skrop oliwą i każdy osobno szczelnie zawiń w folię aluminiową. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. C i wstaw blachę z burakami. Piecz 90 minut. Po wyjęciu buraki odłóż do ostygnięcia, po czym obierz i zetrzyj na tarce (na dużych lub małych oczkach).
  2. Korzeń chrzanu umyj, obierz i zetrzyj na małych oczkach tarki. Przełóż na sitko i przelej wrzątkiem. Zostaw do przestygnięcia, a następnie zalej sokiem z cytryny.
  3. Ziarna kminku podpraż na suchej patelni, by mocno pachniały.
  4. Chrzan wymieszaj z buraczkami, dodaj kminek. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Przełóż do słoików, zamknij i wstaw do lodówki. Tak przygotowana ćwikła najlepiej smakuje po 2-3 dniach.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Scrat07

Posty : 14

Przepisy: 301


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

Joanna Węglarowicz

Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE