Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
1 pęczek szparagi
białe, świeże300 ml śmietanka
18%, słodka300 g serek topiony
kremowy1 sztuka cebula
średnia2 łyżki masło
1 łyżeczka sok z limonki
sól
do smakutymianek
do smakupieprz czarny
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Szparagi obrać, odciąć zdrewniałe końcówki i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie (do 15 minut).
- Cebulę pokroić w kostkę, poddusić parę minut na łyżce masła i dodać do szparagów. Całość zalać śmietanką, dodać serek topiony i wszystko zmiksować blenderem, a następnie przecedzić przez sito.
- Doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Na koniec dodać sok z limonki, łyżkę masła i dokładnie wymieszać. Gdyby sos był za gęsty, można rozcieńczyć go odrobiną mleka lub wody.
Źródło przepisu: Przepis otrzymany z publikacji prasowej 38pr.pl