Dzisiaj jest: Czwartek, 28.05.2020 Imieniny: Augustyna i Jaromira



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Kremowy sos szparagowy


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Szparagi nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Ich smaczne, długie pędy zawierają mnóstwo witamin i niezbędnych minerałów i błonnik. Szparagi pokochamy również za to, że są bardzo łatwe w przygotowaniu. Po odcięciu twardych końcówek białe szparagi należy delikatnie obrać, natomiast zielone wystarczy jedyn

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 1 pęczek  szparagi
    białe, świeże
  • 300 ml  śmietanka
    18%, słodka
  • 300 g  serek topiony
    kremowy
  • 1 sztuka  cebula
    średnia
  • 2 łyżki  masło
  • 1 łyżeczka  sok z limonki
  • sól
    do smaku
  • tymianek
    do smaku
  • pieprz czarny
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Szparagi obrać, odciąć zdrewniałe końcówki i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie (do 15 minut).
  2. Cebulę pokroić w kostkę, poddusić parę minut na łyżce masła i dodać do szparagów. Całość zalać śmietanką, dodać serek topiony i wszystko zmiksować blenderem, a następnie przecedzić przez sito.
  3. Doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Na koniec dodać sok z limonki, łyżkę masła i dokładnie wymieszać. Gdyby sos był za gęsty, można rozcieńczyć go odrobiną mleka lub wody.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Rokl

Posty : 79

Przepisy: 99


Zobacz więcej na temat:

przepisy na sosyszparagisos


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 4

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

Joanna Węglarowicz

Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE