Przygotowanie:
Kuchnia:
meksykańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 4 sztuki czerwone papryki
- 1/2 sztuki ostrej papryczki
- 1/2 sztuki czerwonej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 5 sztuk gałązek natki kolendry
- sok z 1/2 limonki
- 2 łyżki oliwy
- grubo zmielony czarny pieprz
- sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Czerwone papryki umyj, osusz, przekrój na pół i oczyść z nasion. Następnie ułóż na blasze i piecz przez 20 minut w 180 st. C.
- Upieczoną paprykę włóż do torebki foliowej, zawiąż i odłóż, by przestygła. Następnie obierz paprykę ze skórki i pokrój w wąskie paski.
- Ostrą papryczkę, cebulę, czosnek oraz kolendrę drobno posiekaj, dodaj do pieczonej papryki i wymieszaj. Skrop oliwą i sokiem z cytryny. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Podawaj jako dip do nachosów lub jako sos do pieczonych warzyw.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka