Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 3 łyżki masła
- 2 sztuki duże ząbki czosnku
- 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
- 2 łyżki mąki
- 1 sztuka i 1/2 szklanki śmietany 18%
- 1/2 szklanki śmietany 30%
- 3/4 szklanki startego parmezanu
- sól ziołowa do smaku
- czarny pieprz do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- W rondelku roztopić masło i podgrzać na średnim ogniu.
- Dodać przepuszczony przez praskę czosnek i tymianek. Podgrzać przez 2 minuty, nie dopuścić do przypalenia czosnku.
- Dodać mąkę i mieszać przez 1 minutę.
- Dodać obydwie śmietany, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje, około 2 minuty.
- Dodać starty parmezan i ciągle mieszając doprowadzić do zagotowania.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Serwować z serem ugotowanym serem fettucine (małe wstążki).