Dzisiaj jest: Czwartek, 04.06.2020 Imieniny: Karola i Franciszka



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Sos alfredo


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 3 łyżki  masła
  • 2 sztuki duże ząbki czosnku
  • 1/4 łyżeczki  suszonego tymianku
  • 2 łyżki  mąki
  • 1 sztuka i 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 1/2 szklanki  śmietany 30%
  • 3/4 szklanki  startego parmezanu
  • sól ziołowa do smaku
  • czarny pieprz do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. W rondelku roztopić masło i podgrzać na średnim ogniu.
  2. Dodać przepuszczony przez praskę czosnek i tymianek. Podgrzać przez 2 minuty, nie dopuścić do przypalenia czosnku.
  3. Dodać mąkę i mieszać przez 1 minutę.
  4. Dodać obydwie śmietany, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje, około 2 minuty.
  5. Dodać starty parmezan i ciągle mieszając doprowadzić do zagotowania.
  6. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  7. Serwować z serem ugotowanym serem fettucine (małe wstążki).
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Posty : 26

Przepisy: 33


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

Joanna Węglarowicz

Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE