Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
160 g chrzan
w słoiku170 g śmietana
12%2 łyżki mąka
1 ząbek czosnek
1 sztuka liście laurowe
3 ziarenka ziele angielskie
sól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do garnka wlej 2 szklanki wody. Dodaj czosnek, liść laurowy, ziele angielskie oraz sól i zagotuj wszystko na małym ogniu.
- Do gotującej się wody dodaj chrzan i dokładnie wymieszaj.
- Mąkę dokładnie wymieszaj z kilkoma łyżkami zimnej wody. Dodaj śmietanę i wymieszaj, by nie było grudek. Następnie powoli wlewaj, ciągle mieszając, do gotującego się chrzanu.
- Sos dopraw do smaku solą oraz pieprzem i jeszcze chwilę podgotuj.
Źródło przepisu: Przepisy czytelników